Netradiční konzervace boilie
Netradiční konzervace boilie
Po
přečtení článku na MRK o konzervaci kukuřice, bych rád přihodil i svůj
nápad, jak konzervovat boilie. Určitě se vám stalo, že u vody se boilie
zaplísnilo a nezbylo vám nic jiného, než je vyhodit. V dnešní době je
dost možností, jak lze boilie konzervovat. Můžeme ho např. zmrazit či
dipovat. Zmražené boilie je po rozmrazení opět náchylné k plísni. Na
dipy existuje mnoho protichůdných názorů, proč dipy používat či ne.
Dipy mají nepříjemnou vlastnost, že mohou krystalizovat nebo zkvasit.
Na větší množství boilies by bylo potřeba i úměrně větší množství dipu.
A teď se dostanu ke svému nápadu, u kterého jsem hleděl na
kvalitu a ekonomickou stránku vybraného způsobu konzervace. A tak jsem
vyzkoušel pár kuliček doma vyrobených boilies konzervovat v oleji.
Nechal jsem takto kuličky při pokojové teplotě asi tak měsíc. A čekal
jsem, co na nich najdu po otevření. Byl jsem příjemně překvapen,
boiliesky byly beze změny (žádný penicilín). Můj další pokus byl
aromatizovat tento nálev. Asi do půlkilové krabičky jsem dal tolik
boilies, kolik se do ni vešlo. Mimo jsem si připravil „nálev“ asi tak
200ml rostliného oleje a ½ až 1 lžičku arómatu, který jsem použil na
výrobu boilies. Tímto nálevem jsme zalil boilie v krabičce až po okraj
a uzavřel. Nechal jsem takto upravené boilie měsíc.
Potom přišly na řadu praktické testy u vody. Sám jsem byl
zvědav, co řeknou kapříci na takto upravenou potravu. Na jeden prut
jsem nastražil boilie nekonzervované a na druhý prut to samé, ale
poznamenané mojim experimentem. Na této pětihodinové vycházce jsem
ulovil 4 kapříky (47-60) a to bez předchozího vnadění. Žádný rozdíl
mezi záběry na boilie konzervované či čerstvé.
Pro první konzervaci jsem použil obyčejný rostlinný olej a
aróma na alkoholové bázi. Myslím, že by nebylo na škodu nahradit tento
rostlinný olej za olej olivový nebo řepkový. Principem celé této
legrace je fakt, že k boilies zalitým olejem nejde vzduch. Tím pádem
nemůže dojít k hnilobě.
Doporučuji při použití tohoto nápadu se řídit pravidlem:
někdy méně znamená více. To se hlavně týká přidávaných atraktiv, ať už
arómatu, sladidel či posilovačů. Pokud tento nálev předávkujete
ostatními komponenty, a zalijete boilies, tak si můžete být jisti, že
vám po vaší nástraze kapr ani „neštěkne“.
Existují dvě pravidla pro kvalitní konzervaci: nepředávkovat nálev a nenechat nádobu s boilies na přímém slunci.
I tento nálev vám může pomoci k vysněnému úlovku. Proč? Je to
vcelku jednoduché, když vhodíte jednu kuličku do mělké vody, uvidíte,
jak aróma obsažené v oleji vytvoří jakousi „vlnu“, která zaujme i vaše
kapříky. Ovšem neočekávejte, že když vhodíte boilies do vody, tak ty
největší dacani se budou prát, kdo z nich ji zbaští. To ne. Ale při
správné lokalizaci velkého kapra a „dokonalé montáži“ máte šanci
zaujmout jeho pozornost i s minimálním vnaděním.
Na závěr bych rád celý tento článek shrnul. Jde o výrobek
(nálev), který vám dává možnost zapojit vlastní fantazii (aroma,
sladidla, vitaminy, minerály, aminokyseliny) a potési říci, že jste si
vyrobili jakýsi vlastní dip. Můžete takto konzervovat klidně metrák
boilies a to po celý rok při pokojové teplotě. Pro mě je už vyhovující,
že po uvaření (upečení) a zakonzervování mohu jít za dva měsíce na ryby
s tím, že vím, že mám sebou čerstvé atraktivní boilies, které je
schopné chytat kapry.
Už se nebudete muset spoléhat na komerční výrobky, které
jsou mnohdy do nebe vychválené testery, kteří je měli sebou na 14 dní
někde u vody.
PS: Dbejte na zdraví ryb. Je známo, že kapři milují
oleje, ale nejsou pro ně moc zdravé. Proto na takto konzervované
boilies jen lovte a nevnaďte s nimi.Proto je také vhodné boilis nechat
např. na ubrousku osušit, a před lovem je dát do jiné krabičky viz
foto.